Skip to content

Er stenalderkosten den madrevolution, vi har ventet på?

3. november 2012
Billede

Min gode ven Søren Wiuff er en af dem, der er i mange, mange år har kæmpet og arbejdet hårdt i marken for større biodiversitet og bedre grøntsager. Måske bliver der endnu mere rift om de rigtig gode varer i fremtiden – hjulpet på vej af den poppede stenalderkostbølge. Foto: Mads Eneqvist

Af Mette Helbæk, grønthandler

Vi danskere er for tykke, for syge og vores verden pruster varmt mens økonomien sveder angstens koldsved. Der er ret meget galt med den måde, vi spiser, handler og lever på. Vi er mange, der længe har ønsket at flere fik øjnene op for de sammenhænge der er mellem det enkelte menneskes forbrug af mad, og de udfordringer, vi står overfor. Vi har efterlyst en madrevolution.

Nu er der så dukket denne nye trend op: Stenalderkosten, eller palæo som den også kaldes. Det er en måde at leve på, som igennem mange år i USA har vokset sig til en stor og stærk bevægelse. Her boykotter man alt hvad der er ’unaturligt’ og søger hele tiden efter så naturlige valg som muligt, når man sammensætter sine daglige måltider. Herunder ser man også på, hvad kroppen naturligt er skabt til at spise, deraf navnet. Der er forskellige tilgange til Stenalderkost, nogle er mere rabiate end andre. De mest velreflekterede og -studerede stenalderkostfortalere er generelt også dem, som har flest nuancer med i deres kostråd. Herhjemme er det ikke så ofte dem, der får taletid (eller også bliver nuancerne ikke hørt), så stenalderkosten er af medierne blevet præsenteret som et enkelt sæt af retningslinier: Spis helt vildt meget kød, drop kartofler, ris og alle kornprodukter, hvis du vil være helt palæo, så spiser du kun ting der vokser over jorden. Det er noget forfærdeligt sludder at simplificere den menneskelige mekanisme og neglicere 10.000 års udvikling på den måde, men når overskrifterne skal skrives er det nemmest at holde sig til let forståelige (og helst også lidt provokerende) udsagn.

Stenalderkosten er blevet solgt på sex og slankegaranti, og det springer nogle af os mad- og naturforkæmpere i øjnene. (Her sætter jeg mig selv ind i gruppen af mennesker, der kæmper for en bedre verden gennem maden, vi er mange og har meget forskellige afsæt. Jeg har selv valgt at tale de ekstra gode grøntsager sag gennem bøger, artikler og ved at gøre dem tilgængelige for almindelige mennesker. Andre lave fødevarefællesskaber eller -markeder, nogle har bier, nogle dyrker jorden, andre dyrker mad på tage, nogle forsøger at være selvforsynende, nogle er aktive i interesseorganisationer osv. osv. osv.).

Personligt hilser jeg stenalderkosten mere end velkommen, for når den første hype har lagt sig, håber jeg, den lettilgængelige stil har sikret at vi har fået mange nye sundhedselskere ’ind i folden’. Det vil være mennesker, som i første omgang er lokket til af løfter om hurtige slankefix, men som efterhånden som de dykker ned i palæolivsstilen indser, at den har én enkelt grundregel, som er svær at forstå men nem at huske: Det som er bedst for verden, er også bedst for dig. Vi er én stor organisme, som er designet til at passe sammen, så hvis du hele tiden efterstræber at leve, spise og handle så naturligt som muligt, får du det bedre.

Det håber jeg så igen afføder en generation af nye sundhedselskere, som får lyst til at spise naturligt. Herunder at spise økologisk, dyrke jorden mere bæredygtigt, spise rigtig mad fremfor præfabrikata, plukke urter i skoven, måske endda grave græsplænen i parcelhushaven op og dyrke noget af maden selv. Det bliver et langt sejt træk med mange opgør med gamle tænke- og handlemåder. Som al anden forandring bliver det møgbesværligt både for enkeltindivider, for dele af erhvervslivet, ja for hele den måde, samfundet er skruet sammen på. Men jeg tror, det er det værd.

Jeg tror faktisk på, at det meget overfladiske afsæt, stenalderkost har fået i Danmark, kan vise sig at være en fordel. Måske at det endda kan være starten på den madrevolution, Danmark (og verden) i mine øjne har brug for.

LÆS MERE OM DIN BAGHAVES MADFILOSOFI ‘SPIS NATURLIGT’

LÆS OM DIN BAGHAVES PALÆOKASSE 

Reklamer
One Comment leave one →
  1. Julieodk permalink
    3. november 2012 22:21

    Velskrevet indlæg! Jeg er selv inspireret af palæo, mest fordi min krop har det bedst uden for mange hurtige kulhydrater :). Jeg synes dog, at det godt nogen gange kan virke lidt overdrevet, men synes helt klart om, at man skal spise fødevarer af god kvalitet! 😀

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: