Hop til indhold

Frederiksdal – spritnye idéer på gamle træfade

29. marts 2011

Frederiksdal er sandsynligvis det mest ambitiøse vinprojekt på dansk grund, men faktisk starter historien med to gastronomers drøm om at producere sortfodssvin. Hvordan journalisten og vinskribenten Morten Brink Iwersen og kokken Jan Friis Mikkelsen lige endte på vinproduktion, når den oprindelige drøm var grise, er bare en af de små krøller på historien om Frederiksdal Kirsebærvin, som er endt som et helt lille eventyr.

I hvert fald fik de to ildsjæle godsejeren Harald Krabbe med på idéen. Haralds smukke herregård, Frederiksdal, ligger lige præcis i det smalle klimabælte, hvor Stevnskirsebærret har de allerbedste betingelser. I hele verden. Og hvorfor ikke bruge et rigtig godt bær, som har gode vækstbetingelser i vores klima fremfor at prøve at forcere middelmådige druer fra lunere egne til at give velsmagende vin? Sådan var ræsonnementet bag at lave vin på kirsebær fremfor de mere nærliggende vindruer.

Kirsebærvin har jo ellers ikke rygtet med sig, men det er Frederiksdal ved at få lavet godt og grundigt om på. Med en kompromisløs tilgang til alle faser fra udvælgelse af kirsebærsorter til markarbejde og vinificering er det lykkedes at lave vin, som skamroses af vinanmelderne og serveres på landets (og dermed nogle af verdens) bedste restauranter.

Og så er projektet endda stadig ganske nyt og erfaringsgrundlaget med at arbejde med gæret kirsebærmost temmelig spinkelt. Faktisk var der ikke engang megen hjælp at hente, da de tre pionerer ville indsamle oplysninger om gode, velsmagende kirsebærsorter. Ingen vidste noget om smag, kun om ydeevne og syreniveau. Så eventyret er langt fra slut endnu og det bliver spændende at følge udviklingen.

Journalisten Morten Brink Iwersen og kokke Jan Friis Mikkelsen (som har den skønne restaurant Tinggården i Nordsjælland) er idémændene bag kirsebærvinene fra Frederiksdal

Sidste nye grønthandler på stammen er med far ude og smage på kirsebærvin. Det er vigtigt at starte tidligt med den gastronomiske opdragelse. I baggrunden ses godsejer Harald Krabbe.

Kirsebær er helt anderledes at arbejde med end vindruer og erfaringerne med at dyrke dem til eksklusiv vinproduktion er yderst begrænsede, måske ikke-eksisterende. Hidtil har industrien efterspurgt sorter med høj ydeevne og ditto syreniveau, så der kan blandes rigtig meget vand og sukker i. Den slags tricks bruger man ikke på Frederiksdal, her er det smagen der tæller.


Kirsebærvinen lagrer på træfade, som er en gave fra en fransk vinmager-kollega, som skulle på pension.

Der var fadprøver på de nye vine, heriblandt også en Rancio og en Solera som nok skal blive rigtig spændende, når de får lov at udvikle sig. Udfordringen med kirsebær er et ekstremt højt niveau af syre og antioxidanter, men det gør samtidig, at udviklingspotentialet, når vinene får lov at lagre, er enormt.

Det var en udfordring for de konventionelt dyrkede træer, da man gik bort fra at sprøjte med vækstfremmere. Efter et par år med de mere langsomme, gammeldags betingelser, fik træerne det dog meget bedre og bærrenes smag blev markant forbedret.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: