Skip to content

Den gode svamp starter som hestemøg

29. marts 2011

Tvedemose Champignon er en ud af tre tilbageværende champignonproducenter i Danmark. Det er nemlig en meget arbejdskraftkrævende fødevare, så mange har været nødt til at give op overfor konkurrencen østfra.

Men hos Kirsten og Jens Christian i Lundby ved Præstø holdes fanen højt og kvalitetsniveauet ligeså. De har over 70 mand på lønningslisten og adskiller sig på mange måder fra vores andre producenter. Her er jorden skiftet ud med beriget hestegødning og naturens luner med temperaturstyrede vækstrum. Og så alligevel – når det blæser fra øst, har champignonerne svært ved at vokse, ingen ved hvorfor.

Kirsten og Jens Christian er passionerede mennesker og kaster sig gerne ud i nye forsøg. De har været med til at forsøge at dyrke morkler, et projekt som dog nu er blevet skrinlagt, og er inden for de seneste år gået over til økologisk produktion. Alle deres specialsvampe – enoki, bøgehat og kejserhat – er nu produceret økologisk. Champignonerne er det lidt sværere med, for det er ikke til at skaffe den hestegødning, som bruges til at producere den spagnum, de er dyrket i, i store nok mængder fra økologiske stalde. Men sprøjtegift og den slags stads beskæftiger man sig ikke med hos Tvedemose.

De brune svampe er lidt dyrere at dyrke end de hvide, derfor er prisen også lidt højere. Spørger man Kirsten skal man gå efter svampe der er så store som muligt - de har mest smag.

Bliver man budt på frokost på Tvedemose skal man ikke takke nej. Måske man endda er heldig at blive trakteret med svampeformet rugbrød. Naturligvis hjemmebagt.

Alt vand fra produktionen genbruges til at gøre høet fra hestestalde over hele landet vådt så det er klar til at blive komposteret til spagnum og blandet med svampesporer. Derfor bruger man ingen skrappe rengøringsmidler men masser af knofedt, når produktionsmaskinerne rengøres.

Processen starter i det fri, men det meste af svampeproduktionen foregår inden døre. Det er umuligt at styre en produktion af svampe på friland.

Kejserhattene dyrkes i plasticbeholdere med økologisk næring.

Reklamer
One Comment leave one →
  1. 5. maj 2011 07:20

    Super gode stemningsbilleder 🙂

    Hilsen

    Alec
    http://italienskrestaurantkøbenhavn.dk/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: