Skip to content

Det nordiske køkkens bagside – eller hvad?

13. januar 2011

Din Baghaves Vesterbro-filial i Tullinsgade har åbnet op for stalddørssalg mens håndværkerne arbejder på byens bedste (og eneste?) gourmetgrønthandler.

Efter måneders tavshed er det tid til at få et par ord på bloggen igen. Anledningen er, at vi nu endelig langt om længe åbner Din Baghave under tag. Det har længe været på tegnebrættet og vi glæder os helt ustyrligt til for alvor at åbne op.

Egentlig var idéen, at Din Baghave kun skulle leve om sommeren. Men vi blev taget så voldsomt godt imod, da vi åbnede vores stadesalg på Østerbro i juli, at idéen hurtigt begyndte at forme sig: Hvorfor egentlig ikke også om vinteren?

Det kan der være mange gode grunde til; det er koldt og svært at sælge grøntsager fra et stade om vinteren. I december måned havde vi således kun ganske få åbningsdage, for grøntsager har det generelt ikke ret godt med frost. Og ikke mindst er udvalget meget, meget mindre her i de kolde måneder end i de varme, hvor nye varegrupper kommer ind i sortimentet hver eneste uge. I sensommeren har vi været oppe på at have omkring 100 forskellige varer at vælge imellem, lige nu er det nærmere en fjerdedel. Sommervarerne er alle friskhøstede, om vinteren må man også ty til de overvintrende sager.

Sæsonerne skifter på godt og ondt

Men det er jo netop det, der er så fantastisk ved at spise lokalt. At sæsonerne skifter på godt og ondt og nogle måneder er der overflod, andre måneder (mange måneder) er der ikke så mange råvarer at komme efter. Det er netop i disse måneder, appetitten på de sværere tilgængelige varer bliver skærpet. Så det for alvor føles luksuriøst at sætte tænderne i de solmodnede tomater i juli, frilandssalaterne, de friskhøstede æbler i oktober, forårets første nye løg, aspargeserne i maj, efterårets friskplukkede svampe, alle de dejlige bær, kvæderne, blommerne, de saftspændte pærer. Man har ventet tålmodigt, ydet et offer om man vil, og forventningens glæde bliver det bedste krydderi.

Vintervarerne smager (også) fantastisk

Og så er det altså heller ikke værre, udvalget om vinteren. Kål, løg, rodfrugter, ræddiker, overvintrende æbler og pærer, beder og kartofler kommer heldigvis i mange farver og kan varieres i det uendelige. Af og til, når vejret er til det, får de oven i købet følgeskab af friske urter og svampe fra skoven, havtorn, friskhøstet peberrod, frilandskarse eller andre små lyspunkter. Man kan skam sagtens fylde hverdagen med grøn luksus også om vinteren, hvis du spørger os.

Sæsonerne, vejrets luner og de særlige betingelser, jorden giver i vores nærmiljø er det, der gør vores egne lokale råvarer til noget unikt, som lige nu hyldes verden rundt under navnet ‘det nye nordiske køkken’. Den lange, kolde vinter er et af grundvilkårene her. Det kan man vælge at se som et problem, vi ser det som en spændende udfordring, som giver nogle helt unikke muligheder for at nyde og sanse endnu mere.

Læs mere om Din Baghaves Vesterbro-filial her:

www.dinbaghave.dk

http://metro.spiseliv.dk/artikel/vesterbro-nu-med-baghave

http://www.aok.dk/shopping/artikel/oeko-groenthandler-rykker-indendoere

Kål - er det billig hverdagsmad eller luksuriøs festmad? Svar: Det er begge dele og samtidig en af hovedingredienserne i det nordiske køkken, som alverdens foodies og gourmet'er flipper over lige for tiden. Foto: Mads Eneqvist for Smag & Behag

Reklamer
4 kommentarer leave one →
 1. 13. januar 2011 07:58

  Det er så vidunderligt at I er i byen – glæder mig til mere kål, rødder og forårets første skud! Det er både skønt at arbejde med i køkkenet og vidunderligt at spise så gode sager som I sælger.

 2. 13. januar 2011 08:54

  Tak Katrine og det ville ikke kunne lade sig gøre uden trofaste stamkunder som dig. Så dem håber vi at få endnu flere af.

 3. Jørgen Stoltz permalink
  13. januar 2011 10:30

  Tag ud til kysten og find friske skud fra strandbede og læge-kokleare. Kig mellem visne siv og stargræsser eller i tangvolde. Her finder du de friske spire der kan friske op på især fiskeretter.

 4. 13. januar 2011 16:37

  Der er ingen tvivl om at kål virkelig er kommet på mode 🙂

  Men jeg må da også sige at kål er en fantastisk grøntsag og det gælder alle afarter : hvid, grøn, rød, spids, blom, romanesco, glas, …..

  Jeg vil nu også slemt gerne ud i den den tangvold og finde nogle strandbede, men jeg er slemt bange for at komme hjem med noget helt andet 🙂

  Den ser rigtig god ud, den butik, der må jeg lige prøve at kigge forbi.

  Bedste Hilsner
  Søren { gourmand.dk / broedet.dk / smoerrebroedet.dk }

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: